Onze dorpsgenoot Eric Lemmens studeerde politicologie in Nijmegen en heeft in 2004 een proefschrift geschreven over  Limburgse Kamerleden in Den Haag in de periode 1839 – 1918. Daarbij kwam hij veel over de geschiedenis van Limburg tegen  Behalve er over schrijven kan hij er ook op een interessante manier over vertellen.

Momenteel is hij werkzaam op het kabinet van de commissaris van de Koning (gouverneur) in de provincie Limburg.

De lezing in Museum De Peelstreek op is op maandag 28 oktober om 19.30 uur.

 

‘Een eigenaardig kind in de Nederlandse familie’

De provincie Limburg en Nederland

Limburg is een bijzondere provincie die in de huidige vorm pas sinds 1839 deel uitmaakt van Nederland. Limburg werd in de 19e eeuw ‘een eigenaardig kind in de Nederlandse familie’ genoemd. De provincie had bij België gehoord en veel Limburgers waren liever Belg gebleven. Of ze wilden zich aansluiten bij Duitsland. Ook vele Nederlanders waren de provincie liever kwijt dan rijk.

De lezing behandelt de staatkundige positie van Limburg in de 19e en begin 20e eeuw. Hoe verhield de provincie Limburg zich tot het Koninkrijk der Nederlanden dat in 1815 tot stand kwam. Welke positie nam Limburg in bij de Belgische opstand in 1830 en wat was de relatie met de Duitse Bond? De lezing eindigt rond 1918, het jaar waarin de eerste Limburger minister-president werd en waarin de staatkundige positie van de provincie opnieuw in het middelpunt van de belangstelling stond, omdat België Limburg weer wilde inlijven.

Eric Lemmens (Ysselsteyn 1970) studeerde politicologie in Nijmegen en promoveerde in 2004 aan de Universiteit Maastricht op een proefschrift over Limburgse Kamerleden in Den Haag in de periode 1839-1918.